Pretraga
Drink 29.05.2023

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

Borjana Božić
Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

Doživljaj wagyu steaka nije kompletan bez promišljeno odabrane čaše vina. stručnjaci iz magazina Decanter vam pomažu kako ih savršeno upariti

Wagyu govedina: Masnoća voli tanine

Koliko god je briljantno mramorni wagyu sam po sebi gastronomski doživljaj, senzacija ukusa neće biti kompletna bez najfinijih, ovoj vrsti goveđeg mesa, pripadajućih, etiketa vina. Spajanje vina s wagyu odrescima takođe nudi obilje prostora za eksperimentisanje i lične preference.

Ako razmišljate o preciznijem slaganju, uzmite u obzir koji je komad mesa, starost, vreme pripreme i dodatke. U pomoć smo pozvali vinske znalce i somelijere okupljenih u okviru degustacije koju je organizovao magazin Decanter i evo rezultata.

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

 

Savršena vina za wagyu

  • Shiraz
  • Cabernet sauvignon
  • Grenache ili GSM (Grenache, Syrah i Mourvèdre) mešavine desna obala Bordoa
  • Malbec
  • Odležali Nebbiolo (Barolo)
  • Tradicionalno belo Rioja

Klasična crna vina punijeg tela, poput bordoških mešavina predvođenih cabernet sauvignonom ili merlotom, Châteauneuf-du-Pape iz južne Rhône ili Shiraza, često se smatraju dobrim vinima koja mogu parirati intenzitetu okusa jelu od wagyua. Shiraz nudi poželjan profil srednjeg do punog tela s prijatnim notama bibera, mente i dima i time odlično uravnotežuje sofisticiran ukus wagyua.

http://localhost:10149/food/kum-wagyu-mafije-hisato-hamada-wagyu-je-utkan-u-dnk-japanskog-naroda/

Ipak, ravnoteža je važna u svakom velikom vinu. Osvježavajuća doza kiselosti može učiniti čuda, osobito ako na stolu za večeru imate niz dodataka. Malo starosti u boci takođe može donijeti dubinu i složenost, koje nosi Château d’Arsac 2016. iz apelacije Margaux.

Vina s desne obale Bordoa poput onih iz St-Émiliona ili Pomerola su uglavnom bazirana na merlou i donose mek osećaj i manje kiselkast ukus. Bogato, voćno i ponekad opisano kao satenasto, bilo koje bordoško vino bi bio dobar izbor ukoliko želite luksuzno iskustvo.

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

Wagyu: Više masnoće znači intenzivniji ukus

Masnoća u komadu mesa je takođe vrlo važna, pa nije isto ako jedete file, ili t-bone stek ili flank. Više masnoće znači intenzivniji ukus, pa tako file ima vrlo suptilan, dok rib-eye ima pun i snažan ukus govedine.

Ukoliko ne želite komplikovati, Cabernet sauvignon i wagyu je već klasika. Odaberite veliko vino sa sočnim voćnim notama koje će nadopuniti masnije meso.

Ljubitelji malbeka bi mogli potražiti svežije stilove iz Altamire i Gualtalarija iz argentinske doline Uko, a posniji komadi će se lepo složiti sa jarko crvenim vinima punih voćnih ukusa.

Masniji komadi govedine obožavaju vina bogata taninima. Sadržaj masti ispire tanin u ustima i obrnuto. To je kombinacija koja će vas naterati na zalogaj i gutljaj više. Ako ste odabrali odležali komad mesa (dry aged) možda je najbolji izbor starija vina. Odležali barolo ili crveni burgundac bi bio epski doživljaj.

http://localhost:10149/food/da-li-je-vestacki-napravljena-wagyu-govedina-buducnost-ili-besmislica/


Za kraj ne zaboravimo Italiju. Velika čaša Chiantija je odličan izbor. Ova toskanska sorta je zemlja, rustikalna, voćna i ukusna. Nudi visok nivo tanina i živahnu kiselost koja dobro pristaje uz dekadentnije, masnije komade mesa.

Mnogi klasični umaci s wagyu govedinom i sami imaju prilično jak ukus. Šta kažete na susret s umakom od bibera sa paprenim notama Syraha/Shiraza. Na drugoj strani grilovani wagyu s umakom od crvenog vina mogao bi savršeno funkcionisati sa crvenim vinom koje ima note zrelijeg voća, dok tradicionalni sos ima više elemenata. U ovom slučaju, kad odrezak prelivate maslacem ili goveđom mašću, i file ulazi u kategoriju masnih odrezaka, pa zaslužuje i takvo vino.

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

(Ne)savršena bela vina uz wagyu

Može li se piti belo vino uz wagyu govedinu? U nekim krugovima to se može smatrati promašajem, ali lični ukus je presudan, a i nemali broj somelijera tvrdi da se neka bela vina mogu odlično složiti uz govedinu. Stariji robusni rizling sa notama citrusa i prijatnom kiselinom savršeno podiže kvalitetan komad mesa. U tu kategoriju spadaju i kiseline iz sivog pinoa. Pored toga, tradicionalno se konzumira belo rioja, a i šardone punog tela dolazi u obzir. Ako imate lepu, karamelizovanu koricu koricu na mesu, onda belo vino s ukusima orašastih plodova može biti briljantno.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.